Skip to content back to nav
 
 

MEER Deutsch på Balsmoseskolen

Akvarium

For første gang i Danmark: MEER Deutsch

Et tværfagligt sprogprojekt om havet på tysk

05-09-2014

Man kan få mere at vide om det, man interesser sig for, hvis man kan læse og forstå flere fremmedsprog. Sprogindlæring foregår derfor bedst, når motivation og videbegærlighed tilsammen skaber arbejdsglæde og -iver. Ofte er det netop interessen for det faglige indhold der fører tilegnelsen af nødvendige formkrav (dvs. grammatikken) med sig. Man kalder dette CLIL eller Content and Language Integrated Learning. Med CLIL går sprog og fag op i en højere enhed i form af en tværfaglig merværdi. Det viser undersøgelser fra rundt omkring i verden. 

Hvorfor tysk og havbiologi?

Tysk er næst efter engelsk det vigtigste fremmedsprog for os danskere at lære, men det anses for at være svært. Den tyske grammatik overskygger de store ligheder, der faktisk er mellem dansk og tysk - ikke mindst i billedsprog og begreber og på mange fagfelter. Her er et biologisk emnefelt en let tilgængelig boldgade. Den oplagte fordel ved og forudsætning for at et sådant tværfagligt projekt kan løbe af stablen, er naturligvis at biologi- og tysklæreren er samme person.   

Efter indgående forberedelse hjemmefra gennemføres et tredageskursus i den gamle hansestad Stralsund i Nordøsttyskland 1. -3. september 2014. Her ligger hele to store havmuseer, hvor eleverne vil kunne møde et "hav af muligheder". Herudover planlægges der også en ekskursion til øen Rügen, hvor kridtklinterne ved Königsstuhl og Prora (Hitlers folkeferiemonstrum) besøges. Herved dækkes to facetter af den menneskelige anvendelse af havet. Elevernes opgave består i at lave et produkt på tysk med biologisk fagligt indhold om havet i videste forstand.  

Projektet er et samarbejde mellem Smørum-Distriktskole - Balsmoseafdeling, Goethe Instituttet i København, Tysklærerforeningen for Grundskolen og Stiftung Deutsches Meeresmuseum, Stralsund med et samlet budget på 25.000 kr.

Projektet afsluttes den 19. september med en konference.

 
 
Afdeling Balsmoseskolen

Æblevangen 126

2765 Smørum

Tlf: 7259 9000

Pædagogisk daglig leder:

Henriette Andersen

Se på kort

Afdeling Boesagerskolen

Flodvej 89

2765 Smørum

Tlf: 7259 9000

Pædagogisk daglig leder:

Anne-Margit Bjerglund Lassen

Se på kort